HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Solhvervsfonden køber Øllingegaard Mejeri

Skrevet d. 29 Februar 2008

Med købet af det økologiske mejeri Øllingegaard i Nordsjælland tager Solhvervsfonden endnu et skridt på vejen i sin mission for at styrke økologien. Den erhvervsdrivende fond har købt mejeriet af Ainyahita-Fonden med effektuering 1. januar 2008.

"Købet af Øllingegaard viser et ønske om at sætte økologisk mejeribrug på dagsordenen for fondens aktiviteter. Samtidig er det en fornuftig investering, idet vi kan opnå synergi med andre af fondens virksomheder," erklærer formanden for Solhvervsfonden, advokat Knud Foldschack.

Styrker små, økologiske spillere

Øllingegaard Mejeri er Solhvervsfondens andet mejeriopkøb inden for et år. I maj 2007 købte fonden det lille, økologiske Søvind Mejeri nær Horsens.

"Det er vigtigt med stærke, små spillere i den danske mejeribranche. De to mejerier passer godt sammen konceptuelt og kvalitetsmæssigt. På produktsiden supplerer de hinanden, idet Søvind producerer oste, mens Øllingegaard laver mælk, yoghurt og smør. Så det er oplagt med et styrket samarbejde," siger Knud Foldschack og tilføjer, at de to mejerier bliver søster-mejerier, men fortsætter som selvstændige virksomheder.

"Mejerierne kan samarbejde om produktudvikling, ligesom det er en fordel med flere muligheder for at udnytte mælkefedtet. Samtidig kan der opnås fordele ved samadministration og distribution sammen med produkter fra bl.a. Fejø Forsøgsplantage, som også ejes af fonden," siger han.

 En økologisk drøm

Solhvervsfonden har en drøm om øget gennemskuelighed for de økologiske forbrugere:

"I fremtiden skal man på emballagen både kunne se, hvor mælken kommer fra, CO2-regnskabet for produktionen, og hvilke økologiske projekter, som overskuddet støtter," fortæller Knud Foldschack, der ikke lægger skjul på, at han forventer økonomisk overskud fra Øllingegaard:

"Det er lykkedes for Øllingegaard at etablere sig som lille, økologisk mejeri med gode produkter som eksempelvis 15-timers mælken. Nu er etableringsfasen ovre, og det er tid til at udnytte mejeriets udviklingspotentiale yderligere."

Familieskab giver muligheder

Administrerende direktør Kurt Hansen fra Øllingegard Mejeri glæder sig over, at mejeriet med købet får tilført nye kræfter til at agere på markedet for mejeriprodukter. Han er ikke bekymret for, at den nye ejers vækstkrav kolliderer med den økologiske ideologi:

"Holdningen til økologi på mejeriet er uforandret. Solhvervsfonden skal skabe overskud til at investere i mere økologi, så der skal selvfølgelig være forretning i det, vi gør. Den største forskel for Øllingegaard er, at mejeriet nu er kommet i familie med Søvind Mejeri."

Fra Søvind Mejeri glæder administrerende direktør Tom Soling sig over det nye familieskab og konstaterer, at det giver mulighed for at se på effektiviseringer.

"Vi skal eksempelvis have en fælles stand på FOODEXPO i starten af marts. Sammen med Kurt Hansen vil jeg kigge på, hvor der er fornuftige samarbejdsmuligheder. Jeg kunne forestille mig områder som administration, logistik og råvarer."

 Fakta om Solhvervsfonden:

·         Solhvervsfonden er en erhvervsdrivende fond, der ejer en række økologiske virksomheder i Danmark og udlandet, blandt andet Søvind Mejeri, der producerer økologiske oste, og Fejø Forsøgsplantage.

·         Fonden støtter desuden en række projekter for truede befolkningsgrupper i udviklingslande blandt andet i Latinamerika.

·         Fonden har en kapital på cirka 45 mio. kroner og har gennem 20 år investeret cirka 70 mio. kroner i økologiske virksomheder og projekter.

Fakta om Øllingegaard Mejeri:

 • Mejeriet producerer mælk, yoghurt og smør.
 • Produkterne kan købes i udvalgte Super Best-, Spar-, Emmerys- og 7-Eleven-butikker hovedsageligt øst for Storebælt og i Århus.
 • Mejeriet har 25 ansatte og 11 leverandører.
 • Årlig mælkeindvejning på 7 mio. kg
 • Omsætning på 48 mio. kroner
 • Mejeriet på Øllingegaard blev etableret i 1995. Mejeriet ejes i dag 100 procent af Solhvervsfonden.

Fakta om Søvind Mejeri:

 • Mejeriet producerer oste af ko- og gedemælk.
 • Søvinds oste kan købes i de fleste dagligvarekæder og bruges på mange restauranter.
 • 40 procent af mejeriets produktion eksporteres til USA, Storbritannien, Sverige, Norge, Tyskland, Nederlandene, Belgien, Frankrig og Schweiz.
 • Mejeriet har 18 ansatte.
 • Søvind får komælk fra mejeriet Naturmælk og gedemælk fra blandt andet Stenalt Gods.
 • Mejeriet producerede i 2007 230 ton ost, heraf var ca. 30 procent gedeoste.
 • Søvind Mejeri blev etableret som privat mejeri 1996. Mejeriet ejes i dag 100 procent af Solhvervsfonden.


Se alle artikler