HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

En barndom på landet, findes der andet?

Skrevet d. 12 Oktober 2001

I det anerkendte tidsskrift The Lancet og i Politiken fredag berettes der om en Østrigsk undersøgelse, som påviser at en barndom blandt køer, og landluft kan have en hæmmende virkning mod allergi.

I undersøgelsen påvises det at børn som fra fødslen vokser op i det landlige miljø, med færden i staldene, blandt dyr og ved at indtage gårdens egen mælk og andre produkter, nedsættes risikoen for  astma og allergitilfælde. Undersøgelsen som er foretaget af forskere fra et børnehospital i Salzburg i Østrig er dannet på basis af en gruppe menneskers levevis på gårde i henholdsvis: Tyskland, Østrig og Schweiz.

”Man mener at resultaterne fra en sådan undersøgelse kan bidrage til bedre forståelse for baggrunden, og udviklingen af astma og allergi, og måske endda danne grundlag for fremtidige forebyggende metoder siger Dr. Josef Riedler fra børnehospitalet til The Lancet”.

Læge Charlotte Rømer fra Astma-allergiforbundet har ikke tænkt sig at agere, eller ændre strategi i forhold til denne nye undersøgelse. Charlotte Rømer mener at der har været flere undersøgelser som har bevist lignende forhold, og det modsatte.

Så er det nu man fristes til at spørge forbrugerne: ”Hvad mener i om dette, skal vi læne os tilbage, og bare grine hånligt af sådanne undersøgelser”? Eller kunne det tænkes at der rent faktisk er noget om snakken, når et tilsyneladende meget kompetent og veluddannet forskerhold kommer frem til så rystende resultater. Kunne det ikke tænkes at vores ”Hovsa-livsstil” hvor hovedparten af forbrugerne tænker med pengepungen frem for med hovedet når det handler om fødevarer, frem for at tænke på kvaliteten, samt herkomsten af de madvarer vi propper i munden, kunne det ikke tænkes at vi er på afveje?

Jeg tillader mig at stille spørgsmålet, og jeg vælger at lytte til denne type undersøgelser – der må da trods alt være en grund til at en stor del af alle børn som bliver født idag, har en eller anden for form allergi. Og at disse børn fra de før omtalte landbrug, har en meget lavere rate af allergitilfælde.

Vi kan jo ikke allesammen bo på en bondegård, og rende rundt i en kostald, og drikke lunken mælk, men vi kan derimod støtte de initiativer som dukker op, tag f.eks. økologien – bør vi ikke prøve at møde den med åbent sind, i stedet for med den typiske danske skepsis?

Jeg har valgt – du har selv valget!



Se alle artikler