HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Efterårets vine!

Skrevet d. 11 Oktober 2001

Nogle bud på efterårets vine til svampe og vildt.

Nu da vi er kommet ind i svampe  og vildt sæsonen, så har jeg smagt et par vine i forskellige prisklasser, fra kr. 59,- og op til kr. 300,- som jeg synes egner sig godt til den type mad/vildt, som vi sæsonmæssigt går ind til.

Jeg har selv været ude og samle en del forskellige svampe, bla. masser af Karl Johan, Rørhatte, Tragt-Kantarel, Pigsvamp, Stor trompetsvamp, Netstokket Indigo-rørhat og alm. Kantarel.

Det er de svampe, som man hyppigst vil møde i skoven lige nu, og som er nemme at finde og hvor der ikke er de store forvekslings-muligheder med giftige svampe. Der er altid den regel, at hvis du er i tvivl, så smid svampen væk.

Der findes ikke noget bedre end at have gået en lang tur i skoven, og så komme hjem, og tilberede svampene eller gemme dem til vinterens mørke aftener, tjekke svampene efter og rense det sidste jord og blade af. Det er god rutine at rense svampene allerede i skoven, lige når man finder dem, da det ikke tager mange sekunder at skære stokken fri og rense med en lille kniv med det samme. Samtidig kan man også få tjekket om der er ormehuller, for det vil jo være ærgerligt at komme hjem med en masse svampe der bare kan smides ud.

Den bedste måde at tørre svampe på er ved at placere tynde skiver af svampe på en rist i en varmluftovn ved ca 50 grader i ca 1 time, da svampene bliver tørret hurtigt og bevarer formen. Et andet alternativ, er på en rist over en radiator, da der også her cirkulerer varm luft forbi svampene, dette tager dog op til 1 døgn. Svampene skal føles helt tørre og ikke bløde, hvorpå de gemmes i lufttætte glas.

Sæsonmæssigt kommer der et stort udbud af forskellige typer vildt, lige fra fasan til hare, ænder og forskellige hjorte.

Jeg vil generelt anbefale vine der har masser af frugt og lidt sødme, da vildt og kraftige saucer med figner, druer, valnødder og ribsgelé kræver lidt mere elegante og saftige vine med integreret tanin, men stadig med fast struktur.

Domaine de Coussergues 1999
Carignan Vieilles Vignes VdP - Cotes de Thongue, Frankrig.

Denne frugtige vin med god eftersmag af modne mørke bær, den kræver lige at blive åbnet en time før brug.

Pris: kr. 59,-
Kan købes hos: Vignoble.

Fattoria Zerbina 1998
Sangiovese de Romagna, Emilia Romagna Italien.
Her er en vin fra et område der er overset. Området kan lave super vine som denne Sangiovese, med masser af kirsebær og god struktur og elegance, skal åbnes en time før.

Pris: kr. 98,-
Kan købes hos: Vignoble

Marchese di Barolo 1999
Barbera d´Alba “Paiagal” Barbera DOC, Italien.
Denne vin har en utrolig friskhed og rigtig god integeret frugt og dufter utroligt af svesker og brombær, syren er blød og venlig. Vinder ved at blive dekanteret 1 time før.

Pris: kr. 139,-
Kan købes hos: H.J. Hansens vinhandel
 
Fattoria Zerbina 1994
Marzieno Colli Farentini Rosso, Emilia Romagna Italien.
Denne super Romagna, indeholder 42% cabernet-sauvignon, og er derfor kun tilladt betegnelsen bordvin. Der er efter 2 timers dekantering, utrolig flotte noter af kirsebær og  moden frugt fra sangiovese druen og karakter , struktur og fylde  fra Cabernet-sauvignon druen, med dufte af modne solbær, lakrids og peber.

Pris: kr. 215,-
Kan købes hos: Vignoble.

Louis Latour 1992
Corton, Grand cru, Beaune, Frankrig
Her har man en grand cru vin der lige har nået sit maximum, og er fed i smagen og lag på lag af smagsnoter, lige fra teaktræ, cigar og til frisk ristet kaffe og hindbær og violer, vinen vil kunne lægge nogle år endnu, men det er en fornøjelse at smagen grand cru vin der er moden og med fuld kraft.

Pris: kr. 300,-
Kan købes hos: Vinoteket, Gentoftegade.
 
Som sagt er det vine som alle passer til vildt og lækre saucer  med svampe og søde frugter som  figner eller kirsebær , druer eller hvad man nu finder på at komme i.

Så er det bare med at komme i gang med jagten, både på den ene eller anden måde.

God fornøjelse...

Relevante links:
www.vignoble.dk
www.vinoteket.dk
www.hjhansen-vin.dk



Se alle artikler