HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Tema - Mortens Aften

Skrevet d. 24 Oktober 2001

I samtlige kalendere er datoen 11. november stadig tilføjet betegnelsen ”Morten Bisp”, selvom man ikke officielt har fejret Sct. Martin her i landet siden reformationen i midten af 1500-tallet og selv om dagen blev slettet som officiel helligdag ved kalenderreformen allerede i år 1770.
 
Ud over navnet er det eneste som de fleste i dag forbinder med denne dato, at man god tid i forvejen skal huske at sammenkalde venner og familie til ande- eller gåsespiseri aftenen før – nemlig på Mortens Aften. 
 
Lidt historie
I 1616 udgav den skånskfødte bogtrykker Hans Hansen i Aalborg en lille bog om en tradition, der på den tid var meget populær: Anser martianus eller Sankt Mortensgås, hvorfor de arme, uskyldige gæs hver mortensdag bliver dødet og aftagne (dvs. dræbt). Ja sådan skrev man faktisk dengang.
 
Heri fortælles for første gang på dansk historien om hvordan Morten for sin helligheds skyld blev udpeget til biskop i den sydfranske by Tours. Morten selv ville imidlertid ikke indsættes i dette høje embede, og for at undgå dette søgte han tilflugt i en gåsesti.
 
Gæssene afslørede dog hans skjulested ved deres skrigen og gækken. Han blev fundet og tvunget til at være biskop. Han udnyttede herefter sit embede til at påråbe, at man hvert år på denne dag den 11. november skulle slagte og spise mindst én gås som straf for deres åbenmundethed. Deraf traditionen bag Mortens Aften.
 
Vi har her i Danmark fordansket det hele lidt, så man også her kan tillade sig at spise and i stedet for gås, herunder har vi fundet nogle gode opskrifter som kan bruges på denne aften.

Læs også denne artikel om vine til Morten aften, klik her...

Opskrifter
And a l'orange
Andebryst ved 80 grader
Mortens gås
 



Se alle artikler