Oksesteg i rødvin

Skrevet d. 23 November 2001
Ingredienser
2 fed Hvidløg
1 bundter Bladselleri
2 stk Gulerod
1 stk Løg
3 spsk Olivenolie
2 spsk Smør
4 dl Rødvin (tør)
1 stk Laurbærblad
400 g Flåede tomater
2,5 dl Bouillon (kød)
2 stk Nellike
1 kg Oksekød, tyksteg (eller klump)

Fremgangsmåde
1. Pil hvidløgene og snit dem fint. Rids kødet med en spids kniv forskellige steder og stik hvidløget i.
2. Skyl bladsellerien og skær alt det visne væk. Gulerødder og løg skrælles. Alt skæres i terninger.
3. Stil en stor gryde på komfuret, lad olivenolien blive varm iden. Tilsæt smør og lad det smelte i den varme olie. Brun kødet på alle sider.
4. Når kødet er brunet over det hele, steges alle fintskårne grøntsager i stegefedtet. Krydr med salt og peber, hæld rødvin over og lad det koge kraftigt op. Kryddernelliker og laurbærblad kommes i gryden.
5. Tomaterne fra dåsen hakkes groft, hældes med sin saft i gryden. Nu tilsættes bouillonen, der krydres med muskat, på med låget - og nu er der pause de næste 3 timer! Stegen skal have lov at stå i ro og stege ved svag varme.
6. Før servering tages stegen op af panden, og saucen sigtes gennem en trådsigte eller - hvis det skal være helt professionelt - gennem en spidssigt. Hvis man foretrækker saucen med små stykker grøntsager, kan man naturligvis spare sig anstrengelsen med at sigte dem. Under alle omstændigheder skal saucen koges op endnu en gang og smages til med salt og peber.