Artiskokker med sennepsvinaigrette

Skrevet d. 23 November 2001
Ingredienser
4 stk Artiskok (store)
2 spsk Sennep (stærk)
5 spsk Hvidvinseddike
8 spsk Olivenolie
1 bundter Purløg (eller dild)

Fremgangsmåde
1. Skyl artiskokkerne og skær stokken fra meget tæt på blomsterbunden. Skær den øverste tredjedel af bladspidserne af med en køkkensaks eller med en skarp kniv.
2. Læg artiskokkerne ved siden af hinanden i en gryde og hæld så meget vand ved, at artiskokkerne er halvt dækket. Tilsæt salt. Lad dem komme i kog under låg og lad dem så småkoge ved middel varme i 30-40 minutter afhængig af størrelsen. I mellemtiden pilles et af de yderste blade af og prøvesmages - så snart det er let at få bladet løs, er artiskokkerne færdige.
3. Mens artiskokkerne koger, røres vinaigretten til dippen. Senneppen (den smager bedst med dijonsennep) piskes med hvidvinseddike. Olien tilsættes langsomt i en tynd stråle. Smag til med salt og peber. Skyl dild eller purløg, ryst den tør, snit den meget fint og rør den i marinaden.
4. Tag artiskokkerne op af gryden. Lad dem dryppe godt af, mens de vendes, og læg dem på tallerkener. Fordel vinaigretten i fire små skåle. Når artiskokken skal spises: tag et blad fra artiskokken og dyp den tykke ende i dippen og træk den gennem tænderne. Når alle ydre blade er fortæret, dukker der en uspiselig del op - hårlaget. Skrab det bare væk, for nedenunder ligger artiskokhjertet, det er nemlig det allerbedste, og man skal simpelt hen have lidt dip tilovers til denne lækkerbisken.