Julegås

Skrevet d. 7 December 2001
Ingredienser
1 stk Gås
1 l Bouillon
3 stk Appelsin
200 g Sveske (udblødte)
150 g Tranebær
5 spsk Hvedemel
2 dl Fløde (eventuelt)
1 l Gåsesky

Fremgangsmåde
1. Det overflødige fedt fjernes. Vingespidser og gumpen skæres af.
2. Appelsiner og tranebær skylles. Skallen på appelsinerne rives fint, og kødet deles i både.
3. Gåsen skylles, rester af indvolde og evt. fjer fjernes, gnides udvendigt og indvendigt med 1 spsk salt, de blandede frugter fyldes i, og der lukkes med kødpinde. Gåsen placeres på risten i en bradepande med ryggen opad.Gåsen placeres på risten i en bradepande med ryggen opad.
4. Bradepanden placeres nederst i ovnen og indstilles på 160 grader. Efter 1 time hældes afsmeltet fedt fra bradepanden, og gåsen vendes. Vingespidser, hals og indmad (kråse, lever, hjerte) lægges i bradepanden, vand og bouillon hældes ved.
5. Gåsen steges videre i 4 timer og dryppes med sky af og til. For at opnå sprødt skind, kan temperaturen hæves til 225 grader i de sidste 15 minutter, så den samlede stegetid bliver ca. 5 timer, indtil kødet mellem lår og bryst er mat og gennemstegt
6. Gåsen hviler i 15 minutter inden trancheringen, der kan foregå ved bordet og papirmanchetter sættes på.
7. For at lave sauce sies skyen i bradepanden, fedt fjernes med en stor ske, skyen og evt. fløde (i alt 1 liter) hældes i en tykbundet gryde. Mel udrøres med koldt vand, røres i den kogende sky og koges i ca. 5 min. Saucen tilsættes kulør efter smag og smages til med salt, peber og evt. en anelse sukker.