Gravad laks

Skrevet d. 2 August 2001
Ingredienser
0,5 tsk Hvide peberkorn
2 spsk Sukker
0,5 kg Laksefileter med skind
2 håndfuld Dild
1 spsk Groft salt

Fremgangsmåde
1. Find først en passende form til fisken - fx en gratinform eller en flad skål. Knus peberkornene i morteren eller så groft som muligt i peberkværnen. Bland med det grove salt og sukkeret.
2. Mærk laksefileterne efter med fingerspidserne. Træk ben ud med en pincet. Drys salt, sukker og peberblanding på begge sider af fileten. En af fileterne lægges så med skindet nedad i formen.
3. Skyl dilden kort, ryst den tør og hak den fint. To trediedele af dilden fordeles på laksefileten i formen, så på den anden, der også allerede er krydret og ligger med skindet opad. Drys resten af dilden over.
4. Læg sølvpapir hen over laksen i formen. Læg et træbræt hen over for at give tyngde - bedst med et par konservesdåser ovenpå. Sæt det i køleskabet, og lad det stå der i 2 dage. Hver dag vendes laksen 1-2 gange i formen, så begge sider prøver at ligge nederst og trække godt i marinaden.
5. Det var så det! Det sværeste ved hele processen er faktisk at skære det ud og servere det. Hvis man har en rigtig laksekniv, kan man være lykkelige - på grund af den lange, smalle og elastiske klinge, som man kan lave supertynde skiver med. Men man kan naturligvis også klare sig med en anden, så lang og skarp kniv som muligt.
6. Tag fileterne op af marinaden og lad dem dryppe af. Læg dem på et skærebræt med skindsiden nedad. Den lange kniv skal næsten lægges vandret an til snittet og føres parallelt fladt med fisken.