HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Når maden bliver udtryk for kontrol

Skrevet d. 27 Marts 2002
Hver fjerde unge kvinde i Danmark spiser for lidt og er i fare for at udvikle en spiseforstyrrelse, viser ny undersøgelse. Unge kvinder under 20 er alle disponerede for at udvikle anoreksi, fordi kroppen og maden er det eneste, de unge er helt sikre på at kunne kontrollere, mener professor fra Syddansk Universitet.

25% af alle piger under 20 år i Danmark spiser så lidt, at de er i fare for at udvikle en spiseforstyrrelse, viser en ny undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed. Undersøgelsen er den første af sin art, og den indikerer, at unge piger har et helt forkvaklet forhold til mad, vægt, krop og selvværd.

– Specielt unge kvinder har et yderst kritisk – og i mange tilfælde direkte usundt – forhold til deres vægt og krop. Det er et alvorligt problem, for det er formentlig et udtryk for, at mange unge trives dårligt med psykiske problemer og manglende selvværd, siger psykiater Mette Waadegaard. Hun står bag undersøgelsen, der bygger på interviews med 3.820 danskere og tillige viser, at gruppen af unge piger både ryger og drikker mere, går mere til lægen og har flere langvarige sygdomme end andre teenagere.

– Det eneste der tæller, er, hvordan man ser ud. Det betragtes som godt at være tynd, mens man er dum og doven, hvis man er fed. Den holdning pirker til unges angst for at blive overvægtige. Det rammer især skrøbelige unge, som i forvejen er usikre og har svært ved at overskue livet. Det er nemmere for dem at styre, hvad de spiser end at leve op til alle de forventninger, der er til dem, siger overlæge på Psykiatrisk Afdeling på Rigshospitalet, Marianne Hertz.

Styring og kontrol er generelt ord, der går igen, når eksperter skal forklare de unges forkvaklede spisevaner. Både formanden for Landsforening mod Spiseforstyrrelser, Lone Møss, og professor, Kirsten Drotner, fra Syddansk Universitet taler om, at de unge bruger maden og kroppen til at vise, at de har styr på livet.

Kilde: Politiken (26.3.), 1. sektion, s. 1.

Nyhed fra www.madogsundhed.dk

Se alle nyhederne