HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

En halv times motion kan spare milliarder

Skrevet d. 8 April 2002
Hjerteforeningen skønner, at det danske sundhedsvæsen kunne spare 5 mia. kr. om året, hvis vi alle dyrkede 30 min. moderat motion om dagen. Fysisk inaktivitet er skyld i alvorlige kroniske lidelser som sukkersyge, knogleskørhed og hjerte-kar-sygdomme.

På søndag markerer Hjerteforeningen WHO’s verdensomspændende kampagne imod fysisk inaktivitet. Hjerteforeningen har nemlig foretaget et konservativt skøn over, hvad fysisk inaktivitet koster det danske samfund hvert år – 5 mia. kr. var resultatet. Mangel på motion er skyld i knogleskørhed, sukkersyge og hjerte-kar-sygdomme.

– Der er behov for en national handlingsplan på området og for et tværfagligt råd, der kan vejlede regeringen. Ikke bare omkring forskning på det fysiologiske område, men også i hvordan man kan få danskerne til at dyrke mere motion i dagligdagen. Dette burde være en national politisk prioritering på linje med sygehusplanlægningen, siger direktør Susanne Volqvartz fra Hjerteforeningen.

I USA er der netop offentliggjort en rapport fra rådet for fysisk velvære og idræt. Den introducerer begrebet SeDS, Sedentary Death Syndrome, som en fællesnævner for alle de kroniske sygdomme, der kommer af for lidt aktivitet. ”De direkte og indirekte omkostninger af en stillesiddende livsstil i forbindelse med kroniske sygdomme regnes for at være på over 150 mia. dollars om året (1295 mia. kr., red.),” er vurderingen i rapporten. 119 mia. dollars kunne spares, hvis amerikanerne brændte energi, der svarer til en gåtur på 3,2 kilometer hver dag. 250.000 amerikanere dør hvert år i en tidlig alder som følge af en inaktiv livsstil.

Kilde: Jyllands-Posten (5.4.), 1. sektion, s. 1 og 15.

Nyhed fra www.madogsundhed.dk

Se alle nyhederne