HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Unge madsvin

Skrevet d. 15 Maj 2002
Unge danskere har ekstremt dårlige køkkenvaner. Det betyder, at hver femte mellem 18 og 26 år har oplevet at blive syge af mad, de selv har lavet. Nu sætter EU-kommissionen ind med en kampagne.

Unge danskere har katastrofalt dårlige køkkenvaner. En ny undersøgelse offentliggjort af EU-kommissionen viser, at hver femte unge mellem 18 og 26 år har oplevet at blive syge af det mad, de selv har lavet. Det er dobbelt så mange som blandt andre danskere, og årsagen er formentligt, at de unge mangler køkkenfærdigheder. Det er især campylobacter- og salmonellabakterier, der er årsag til sygdommene.

– Det kan skyldes anderledes madvaner – at de unge for eksempel spiser mere kylling – men det kan også skyldes, at de ikke har samme køkkenfærdigheder som de ældre, siger professor Arne Astrup til Berlingske Tidende.

De alarmerende tal har fået EU-kommissionen til at iværksætte en kampagne, der blandt andet skal få de unge til at skifte karkluden ud og tage opvasken. Perception Research har lavet en undersøgelse blandt 500 unge, der viser, at det kniber med rengøringen og opvasken. Karkluden skiftes for sjældent, og man undlader at vaske hænder, knive og spækbræt mellem berøring med forskellige typer madvarer.

– Der er et utal af kilder, men krydssmitte og hvor godt køligheden overholdes er måske blandt de hyppigste årsager. De her ting hænger sammen. Det nytter ikke så meget at holde tingene adskilt på forskellige skærebrætter, hvis man bagefter tørrer dem over med en karklud, der har ligget i fire uger, siger Therese Brøndsted, der har været konsulent på undersøgelsen til Berlingske Tidende.

EU-kommissionen håber at bryde den dårlige statistik ved blandt andet at rette kampagnen mod unge på kollegierne. Målet er at ændre køkkenvanerne, inden de er blevet for indgroede.

Kilder: Berlingske Tidende (14. 5.), 1. sektion, s. 3., Politiken (14. 5.), 1. sektion, s. 2., JPKøbenhavn (14. 5.), s. 5.

Nyhed fra www.madogsundhed.dk

Se alle nyhederne