HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Danish Crown anklages for at holde slavearbejdere

Skrevet d. 1 Marts 2005
Danish Crown bruger underbetalte og dårligt behandlede polske og rumænske gæstearbejdere på sine slagterivirksomheder i Tyskland. Denne omstændighed forklarer ifølge dagbladet Information, hvorfor det er så god en forretning for den store danske kødkoncern at nedlægge arbejdspladser på danske slagterier og flytte produktionen til Oldenburg og Boizenburg i Tyskland. Det er de tyske levnedsmiddelarbejderes fagforbund, NGG, der over for Information fremsætter anklagerne mod Danish Crown."Danish Crown-virksomheden i Oldenburg beskæftiger omkring 200 slagteriarbejdere - halvdelen tyskere, halvdelen polakker," siger lederen af den tyske fagforenings afdeling i Oldenburg, Matthias Brümmer. Fra Danish Crowns side afviser man anklagerne, og vil nu iværksætte en ekstern revision af sine virksomheder i Tyskland i håb om at kunne dokumentere, at man lever op til de gældende regler. Ifølge den tyske fagforening arbejder de østeuropæiske arbejdere op til 14timer i døgnet. Ofte bor de desuden under elendige forhold i forfaldne huse, hvor fire-fem arbejdere deler værelse, bad og toilet.Over for Politiken bekræfter Danish Crown, at man benytter sig af polske såkaldte kolonnearbejdere, men mener ikke, at man dermed overtræder de lokale regler.De nye anklager mod Danish Crown for at udnytte polske arbejdere som slaver på tyske slagterier kan i værste fald komme til at betyde, at forbrugerne går langt uden om den danske slagterivirksomheds produkter, advarer advarer professor Peer Hull Kristensen fra Handelshøjskolen i København - og stiller spørgsmålet om, hvem der vil købe bacon, der er udskåret af underbetalte polakker.En anden advarsel kommer fra Jens Peter Baastrup, som er næstformand i Nærings- og Nydelsesmiddelarbejder Forbundet: "Danish Crown kan ikke flytte danske arbejdspladser ud til det tyske arbejdsmarked uden risiko for at ramponere deres image." Kilde: Foodwire.dk

Se alle nyhederne