HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Deller frem for medicin

Skrevet d. 31 Marts 2002
På plejehjemmet Dagmargården på Nørrebro bruger de ældre mindre sovemedicin, efter at de får den varme mad om aftenen.

På Dagmargårdens plejehjem tager man hellere en frikadelle end en sovepille.

Siden man for et års tid siden begyndte at servere den varme mad om aftenen frem for klokken 12, har man sparet over 10 pct. på budgettet til sovemedicin. Til gengæld er beboerne blevet dyrere at have på kost. Og det er forstander Kirsten Valentinsen ganske godt tilfreds med.

»Det er egentlig så simpelt, at man kan spørge sig selv om, hvorfor vi ikke er kommet på den idé noget før,« siger hun om den mindre administrative ændring, der har fået så stor betydning for de ældres livskvalitet.

»Beboerne er gladere, spiser mere og sover bedre om natten, efter at vi er begyndt at servere den varme mad om aftenen, hvor de har større appetit. Tidligere kunne mange af dem ikke spise kartofler og sovs, et par timer efter at de havde spist øllebrød eller havregrød.«

Det har vist sig, at ændringen ikke har betydet mere arbejde for de ansatte. Tværtimod er aftenvagterne glade for ændringen, der giver nogle hyggeligere aftenmåltider.

»Kun køkkenpersonalet har måttet ændre arbejdstid og møder 3-4 timer senere. Vi har beholdt vort køkken og køkkenpersonale, og der var enighed om, at beboerne ikke skulle have opvarmet mad, men frisk tillavet mad, som de plejer,« siger Kirsten Valentinsen.

Kirsten Valentinsen har fået flere henvendelser fra kolleger på andre plejehjem, som overvejer at foretage tilsvarende ændringer. Hun er derfor gået i gang med at dokumentere mindreforbruget af sovemedicin.

»Det var faktisk tilfældigt, vi opdagede, at vi ikke købte så meget medicin ind, som vi plejede. Der er i hvert fald tale om en reduktion på mindst 10 pct. Men nu vil jeg opgøre tallet helt præcist, så det måske kan anspore andre til at følge vort eksempel,« siger hun.

Nyhed fra www.jp.dk

Se alle nyhederne