HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Cola-fup for to-cifret millionbeløb

Skrevet d. 15 Maj 2002
7 ud af 10 personer, der begår økonomisk kriminalitet i København, kommer fra udlandet, viser en ny statistik fra Københavns Politi.

I al hemmelighed er en af storleverandørerne af illegal cola til de københavnske kiosker blevet sigtet af Københavns Politi for betydelig momsunddragelse.

Ifølge kriminalinspektør Niels Jørgen Abildgaard, der er chef for bedrageriafdelingen, er der tale om en sag, der »ligger ikke under 10 mio. kroner«. Manden, der er af udenlandsk herkomst, blev sigtet for fire uger siden.

»Han har drevet såkaldt import-virksomhed, hvor han har forsynet en lang række kiosker med to-liters colaer og dåsemineralvand. Udover at han har undladt at betale moms, så er der slet ikke ført noget regnskab,« oplyser Niels Jørgen Abildgaard.

Med sigtelsen er Københavns Politi kommet nærmere en stopper for det omfattende snyd med colaer fra især Østeuropa, der skønnes at koste etablerede kiosker, der overholder lovgivningen, et tocifret millionbeløb hvert år.

De ærlige tabere
Alene på Nørrebro er omsætningen af cola faldet med 28 procent sidste år. Ved en tidligere kontrolaktion i 60 københavnske kiosker konstaterede Told og Skat i København, at 2 ud af 3 kiosker solgte smuglercolaer, ligesom der jævnligt bliver taget lastbiler på vej over Øresundsbroen med ulovlige læskedrikke, der smugles fra Østeuropa via Sverige til København.

Ifølge Niels Jørgen Abildgaard svindles der især i pakistanske kiosker, hvor bedrageriafdelingen har flere eksempler på svindel med moms og skat.

»Pakistanerne er handelsmænd. De køber og sælger og stikker fortjenesten direkte i lommen. Selv om de udmærket ved, at der skal laves regnskaber og betales til statskassen, så gør de det simpelt hen ikke,« siger Niels Jørgen Abildgaard.

Statistikken taler også sit tydelige sprog. 7 ud af 10 personer, der begår økonomisk kriminalitet i København, kommer fra udlandet. Af de 78 varetægtsarrestanter, der ved årsskiftet hørte under bedrageriafdelingen, var 56 af udenlandsk herkomst. I tallet er dog også personer, der ikke har tilknytning til landet, og som derfor bliver varetægtsfængslet alene fordi, at de ikke skal forlade Danmark igen.

»Men generelt må man sige, at der er en høj procentdel af udlændinge i forhold til befolkningen generelt, der har sager om økonomisk kriminalitet. Det er mange typer sager herunder altså moms- og skattesvindel, der findes både i kioskmiljøet og i rengøringsmiljøet,« siger Niels Jørgen Abildgaard.

Godt organiseret
Smuglerier af chokolade og sodavand til Danmark menes at være særdeles godt organiseret. Således har myndighederne flere gange afsløret deciderede lagre med illegale varer i Storkøbenhavn.

Da Told- og Skatteregion København sammen med bl.a. politiet sidste sommer foretog en stor razzia mod kiosker på Nørrebro, fandt man i to forretninger distributionscentraler for andre kiosker. I de to kioskers baglokaler lå således 12.000 liter sodavand, 4 tons chokolade, 1,5 tons mandler og kokos, 2,5 tons te, 200 kilo kaffe og 600 kilo bæreposer.

Nyhed fra www.jp.dk

Se alle nyhederne