HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Stor sejr for fødevaresikkerhed: Salmonellafri kyllinger

Skrevet d. 2 Februar 2018
Når danske forbrugere sætter tænderne i en helstegt kylling eller en kyllingefilet, kan de fremover føle sig så godt som sikre på, at kyllingen ikke har salmonella. Der har i mange år været et krav om salmonellafrihed for dansk kyllingekød, men nu gælder det altså også det udenlandske kyllingekød, der sælges i Danmark.

EU’s Komité for Fødevarekæden og Dyresundhed har nemlig givet Danmark særstatus for salmonella i kyllingekød. Det har et flertal af medlemslandene stemt for i dag. Komitéen anerkender dermed den store danske indsats for at bekæmpe salmonella i slagtekyllingeproduktionen. Med en særstatus kan Danmark nu kræve, at udenlandsk kyllingekød skal være testet frit for salmonella, inden kødet sendes til Danmark.

”Det er en stor sejr for fødevaresikkerheden. Vi kan nu være så godt som sikre på, at der ikke er salmonella i det kyllingekød, vi køber i supermarkedet eller spiser på restauranterne. Hvad enten kødet er fra Danmark eller udlandet,” siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Esben Lunde Larsen siger, at den danske særstatus er en anerkendelse til de landmænd, slagterier og myndigheder, som i mere end 20 år har gjort en stor indsats for at slippe af med salmonella. Det har ført til et stort fald i antal registrerede sygdomstilfælde pga. salmonella i Danmark.

I de senere år har antallet af syge ligget på omkring 1.000 om året. Omkring halvdelen bliver smittet med salmonella, mens de er i udlandet.

”Denne særstatus havde ikke været mulig uden erhvervets store fokus på at undgå salmonella i produktionen. Det er først og fremmest erhvervets fortjeneste, at vi nu kan føle os ekstra sikre på, at både det danske og det indførte kyllingekød er fri for salmonella,” siger Esben Lunde Larsen.

Allerede i 2012 fik Danmark en tilsvarende salmonella særstatus for æg.

Man skal altid følge hygiejnerådene. Herunder at gennemstege kyllingekød, da der kan være andre sygdomsfremkaldende bakterier i som eksempelvis campylobacter.

Se alle nyhederne