HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Store beløb at spare på dagligvarer i Sverige

Skrevet d. 17 Juni 2002
Danskere kan spare 29 pct. på husholdningsbudgettet ved at købe dagligvarer i Sverige. Det viser et pristjek, JP København har foretaget.

Køb mælk, smør, kartofler og køkkenruller i Sverige - og spar store beløb på husholdningsbudgettet.

JP København har undersøgt priserne på en snes dagligvarer i Malmö og København, og resultatet er markant: 29 pct. kan der spares ved at lægge indkøbene i Sverige. Pristjekket er foretaget i lavpriskæden Willy:s i Malmö og i Netto i København.

Pristjekket understøtter tidligere undersøgelser, der har påvist, at dagligvarer er dyrere i Danmark end i lande, vi gerne sammenligner os med. Og det ser endda ud til, at fordelene i svensk favør er stigende. En tidligere undersøgelse fra i fjor viste en forskel på 20 pct., mens JP Københavns pristjek som nævnt viser en besparelse på 29 pct. ved at handle på den anden side af Øresund.

Købmænd skeptiske
John Wagner, der er direktør i De Samvirkende Købmænd, mener ikke, at den reelle forskel er så stor, men snarere omkring fem pct. Han peger blandt andet på den lavere moms på fødevarer i Sverige og på afgifter på emballage, flasker og sukker som årsager. Desuden er Danmark et mindre marked med en større tæthed af butikker og højere lønniveau, påpeger han:

»Dertil har vi i højere grad end Sverige det, der i faget kaldes elevatorpriser. Det vil sige en større forskel på normal- og tilbudspriser. Jeg mener, at den vågne forbruger, der holder godt øje med tilbudene, kan handle næsten til samme priser her som i Sverige,« siger John Wagner.

Forbrugerrådet kritiskbr> Det er Grit Munk, økonomisk og politisk medarbejder ved Forbrugerrådet ikke enig i.

»Vi ved fra Konkurrencestyrelsen og fra andre organisationer i EU, at dagligvarer er dyrere i Danmark - også når priserne er renset for skatter og afgifter. Og vi mener ikke, at et højere lønniveau er undskyldning nok. De såkaldte elevatorpriser kan heller ikke rigtig anvendes som argument, fordi man oftest anvender varer som slik eller sodavand snarere end dagligvarer som tilbud. Og da slet ikke, når man som her har brugt Netto i Danmark, der i reglen holder faste lave priser uden deciderede tilbudsvarer,« siger Grit Munk.

Den nævnte undersøgelse kan læses på nettet på adressen www.praktiskabroar.com Den blev foretaget både i 1998 og i 2001 og viser, at priserne i perioden er steget mere i Danmark end i Sverige.

Nyhed fra www.madogsundhed.dk

Se alle nyhederne