HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Fedt-erstatter ikke i varmen hos EU

Skrevet d. 21 Juni 2002
Nej til Salatrim lyder det fra EU-kommissionen, der har trukket forslaget om at godkende fedt-erstatteren tilbage. Den danske regering har efter forbrugerkritik også besluttet at stemme imod forslaget om at tillade fedt-erstatningsstoffet i EU-lande.
Forbrugerne risikerer mave-tarm-problemer efter indtagelse af kager og chokolade med fedt-erstatningsmidlet Salatrim, og derfor har EU-kommisionen trukket sit forslag tilbage om at tillade Salatrim i madvarer. Mange lande er kritiske over for at tillade brugen af stoffet. Også den danske regering har besluttet at stemme imod forslaget.

– Vi ved, at stoffet kan give mave-tarm-problemer, og at det også vil blive anvendt i produkter, som børn spiser. Hvis et stof ikke er egnet til at blive markedsført over for en bred del af befolkningen, står jeg af, siger fødevareminister Mariann Fischer Boel (V).

Den nye levnedsmiddelingrediens har vist sig at kunne give voksne mennesker mave-tarm-besvær efter indtagelse af 30 gram pr. dag. Der foreligger endnu ikke tilstrækkelige undersøgelser af, hvor meget af stoffet, der skal til for at påvirke børns mave- og tarmsystem. EU-kommissionen havde derfor lagt op til, at stoffet ikke måtte anvendes i madvarer rettet mod børn. Desuden forelå der forslag om, at Salatrim-produkter skulle mærkes med en advarsel.

Fødevareminister Mariann Fischer Boel vurderer ikke, at advarselsmærkningen på tilstrækkelig vis kan opveje de betænkeligheder, der er ved at markedsføre det nye fødevaremiddel.
EU-kommissionen vil meddele Danisco, der står bag ansøgningen om at markedsføre Salatrim i EU, at fedterstatteren ikke kan godkendes. Der skal skaffes yderligere dokumentation for virkning og bivirkning af stoffet.

Kilde: Jyllands Posten (21.06), 1. sektion, s. 2.

Nyhed fra www.madogsundhed.dk

Se alle nyhederne