HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Nye ørreder til uheldsramt å

Skrevet d. 5 August 2002
Køge Sportsfiskerforening skaber en ny ørredbestand i Tryggevælde Å efter de to dræbende udslip af spiritus. Foreningen sender en regning på over 100.000 kr. til De Danske Spritfabrikker, som vil se positivt på sportsfiskernes henvendelse.

I slutningen af september eller begyndelsen af oktober vil 25-30.000 småørreder indtage de lavvandede områder af Tryggevælde Å mellem Dalby og Hårlev.

I et forsøg på at genskabe ørredfiskeriet i åen sætter Køge Sportsfiskerforening 7-9 cm lange ædelfisk ud, men der kan gå op til tre år, før lystfiskerne kan begynde at kaste fluen ud.

Økonomisk ramt
»Danmarks Fiskeriundersøgelser har beregnet antallet af udsætningsfisk, men vi venter så længe som muligt med at sætte dem ud, fordi vi håber, at små byttedyr i mellemtiden vil vandre op, så ørrederne får noget at leve af,« siger Jan Schmidt, formand for vandplejeudvalget i Køge Sportsfiskerforening.

Foreningen er økonomisk ramt af de i alt 43.000 liter Gammel Dansk og whisky, der i begyndelsen af juli slap ud i åen fra De Danske Spritfabrikkers anlæg i Dalby. Spiritussen overbelastede det lokale renseanlæg og trak urenset spildevand med sig ud i åen.

»Ørrederne koster en krone stykket, men hertil kommer penge, vi taber på salg af fiskekort. Rygterne går jo, at åen er død. Desuden må vi aflyse en kampagne i Køge, som vi kører for at få børn til at fiske. Alt arbejdet, vi har lagt i åen de sidste to år, er ødelagt,« siger Jan Schmidt, der regner med, at erstatningskravet løber op i mere end 100.000 kr. Han har inviteret De Danske Spritfabrikker med, når de nye ørreder skal sættes ud.

Positivt syn på krav
Svend Helmer, direktør for fabrikken i Dalby, vil se positivt på sportfiskernes krav. »De må sende det, de mener, er rigtigt. Jeg har ikke på forhånd taget stilling, men det er klart, at vi vil se positivt på henvendelsen. Vi er meget kede af udslippene,« siger Svend Helmer, som understreger, at det første udslip på 37.000 liter bitter skyldtes hærværk på fabrikken.

»Så kan det blive mere usikkert, om det er os eller forsikringsselskabet, der skal betale. Og fisk kan jo kun dø én gang, så det andet og mindre udslip gjorde nok ingen større skade,« siger Svend Helmer.

God fangst
Jan Schmidt forklarer, at spiritussen dræbte alt liv på en ca. 15 km lang lavvandet strækning af åen, hvor ørreder og aborrer normalt gyder. Tryggevælde Å er ud over sit ørredfiskeri kendt for store aborrer og gedder. Gedderne er ikke så hårdt ramt af forureningen, fordi de holder til på de dybere stræk ud mod Køge Bugt, hvor spiritussen blev fortyndet. I sidste uge fangede en lystfisker da også ifølge Jan Schmidt en gedde på 14 kilo.

Køge Politi har endnu ikke efterforsket sagen, men vicekriminalkommissær Knud Sørensen siger, at noget tyder på, at det første udslip skyldtes hærværk.

Nyhed fra www.jp.dk

Se alle nyhederne