HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Svær start for øko-eksport til USA

Skrevet d. 18 August 2002
Godt et år efter at Arla Foods modtog den første ordre på økologisk ost til det amerikanske marked, er afsætningen fortsat beskeden.
Omkring 16 tons økologisk havarti og blue er havnet i de amerikanske forbrugeres indkøbsvogne siden lanceringen sidste forår, hvilket er et stykke under det forventede.

"Man skal huske på, at vi med vores specialoste i forvejen opererer i en niche med højprisprodukter, som udgør en meget lille del af markedet, og at de økologiske oste dermed er en niche i nichen", siger marketingchef i Arla Foods USA Jens Kauffmann.

Arla Foods eksporterer årligt omkring 10.000 tons ost og smør til USA og er førende inden for havarti og blue. Det var baggrunden for at lancere netop de to oste i økologisk udgave.

Ost tegner sig i USA, ligesom det er tilfældet i Danmark, for en mindre del af øko-afsætningen. Drikkemælk, yoghurt og grønsager er de store produkter på markedet for økologiske fødevarer, som i USA kun udvikler sig svagt.

"De amerikanske forbrugere synes, at økologi er fint nok, men de har svært ved at se en væsentlig forskel på produkter, der er mærket "organic"(økologisk) og produkter mærket "natural" (GMO-fri), og dermed ser de ikke nogen merværdi i de økologiske produkter. Desuden har kun få butikskæder valgt at satse på økologi", siger Jens Kauffmann.

Marketingchefen ser dog med forsigtig optimisme på fremtiden for de økologiske oste. Arla Foods har for nylig indgået en aftale med en større amerikansk detailhandelskæde om salg af økologisk havarti og blue i bulk. Samtidig er man i færd med at vurdere, om andre ostetyper har potentiale på det amerikanske marked i en økologisk udgave.

www.arla.dk

Se alle nyhederne