HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Slagtere får frit valg: Løn eller ferie

Skrevet d. 19 August 2002
Et frit valg mellem en uges ferie med løn, to ugers lønnet uddannelse, pension eller ganske enkelt flere penge i lønningsposen kan blive fremtiden for Danmarks slagteriarbejdere.

Som den første faggruppe i landet vil de med stor sandsynlighed få indført større fleksibilitet og valgfrihed i deres overenskomst, når den til foråret skal forhandles på ny.

Svensk inspiration
Formanden for NNF's landbrugsgruppe, Mogens Hjorth, foreslår nu en overenskomstmodel, som vil give den enkelte medarbejder langt større valgfrihed.

Den fleksible overenskomst er inspireret af Sverige, hvor den med stor succes er blevet indført først og fremmest i papirindustrien.

I første omgang 2,5 pct. af lønsummen
Herhjemme er planen, at valgfriheden i første omgang skal gælde 2,5 procent af lønsummen - en andel som skal stige efterhånden.

I Sverige har det vist sig, at de ansatte i stedet for højere løn vælger bedre pension og mere ferie.

Vi må lytte til individualismen
Forslaget er en konsekvens af de meget individuelle behov, NNF's medlemmer har givet udtryk for på en række debatmøder.

»Jeg synes, at tiden er inde til at lytte til den individualisme, der hersker blandt arbejdstagerne. Det er en tendens, som vi i fagbevægelsen er nødt til at forholde os til. Ønskerne til forbedrede arbejdsforhold er meget forskellige, og derfor giver det bedre mening at lægge valget ud til denne enkelte, selvom det aldrig er sket før«, siger Mogens Hjorth.

Vejen frem, siger forskere
Modellen, som herhjemme kun kendes på enkelte arbejdspladser, har i den senere tid været genstand for debat, og arbejdsmarkedsforskere mener, at de individuelle aftaler er vejen frem, hvis man vil gøre sig håb om, at de kollektive overenskomster skal overleve.

Fra arbejdsgiverside ser man ligeledes meget positivt på den nye form for overenskomst.

Underdirektør i Dansk Industri Erik Kjærgaard lægger vægt på de gode erfaringer i Sverige, mens adm. direktør for slagterikoncernen Danish Crown Kjeld Johannesen ser en større valgfrihed som en naturlig udvikling.

www.politiken.dk

Se alle nyhederne