HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Carlsberg klar til massive opkøb

Skrevet d. 19 August 2002
Efter en periode med mindre opkøb er Carlsberg nu klar til enkeltinvesteringer på mellem fem og 10 mia. kr. for at sikre sig større aktieposter i især Sydeuropa.

Carlsberg Breweries er igen klar til at foretage større opkøb. Efter en periode med en strategi om relativ beskedne opfølgningsinvesteringer i mindre bryggerier, er man nu klar til at bruge mellem fem og 10 mia. kr. på enkeltinvesteringer.

Den skyldes, at den hidtidige strategi har været så effektiv, at Carlsberg - efter ni mindre opkøb og forøgelse af ejerandele - stort set har opfyldt sin tidligere målsætning på kun et år.

Viljen til større satsninger afspejler også en genvunden selvtillid og signalerer, at bryggeriet mener, at der er styr på forretningen efter den store sammenlægning med Orkla og omstruktureringen af Coca-Cola-samarbejdet.

»Vi er stort set færdige med at kunne købe op i mindre bryggerier og øge ejerandelene i de bryggerier vi allerede er inde i. Så i den forstand har vi fuldendt den strategi vi udstak,« siger adm. direktør Nils Smedegaard Andersen fra Carlsberg Breweries.

Stadig muligheder

»Der er stadig muligheder. Det kan være i eksempelvis Spanien og Portugal, hvor der på et tidspunkt må formodes at komme større familieejede aktieposter på markedet. Og vi er klar til at kunne investere beløb på mellem fem og 10 mia. kr. Det kan vi godt håndtere,« siger bryggerichefen.

Carlsberg Breweries har for længst meldt sig ud af superliga-konsolideringen, der eksklusivt foregår blandt verdens tre-fire største bryggerier. Det er sket i erkendelse af, at man med de nuværende fondsejerforhold hverken kan eller vil betale mellem 25 og 40 mia. kr. for at købe et af de største mærker.

Til gengæld bruger Carlsberg mange penge i Rusland gennem partnerskabet i Baltic Beverages Holding, BBH, på opkøb og opførelsen af nye bryggerier. Lige nu er BBH i gang med at overtage to eksisterende bryggerier og har besluttet at bygge tre nye.

Succesfuld ekspansion
Gennem BBH er Carlsberg en del af den mest succesfulde bryggeriekspansion i verden i øjeblikket.

Hvis man tager en hurtig tur hen over Europakortet, set fra Carlsbergs barstol, ser verden således ud:

»I Polen er vi færdige, i Rumænien er vi inde med 16 pct. og kan måske øge lidt. I Bulgarien er vi kommet ind , i Kroatien har vi lige købt op og i Tyrkiet har vi sikret os en større ejerandel af Türk Tuborg. I Vesteuropa kan vi ikke købe mere op i Sverige og Norge. I Storbritannien ligger det meste fast hos store internationale bryggere. I Italien har vi øget ejerandelen og Grækenland er uinteressant, da det er et rent Heineken-land,« siger Nils Smedegaard Andersen.

Vesteuropas største øldrikkende nation, Tyskland, er ikke med i denne tour de force-gennemgang. Carlsberg har syd for grænsen Hannen-bryggerierne, der aldrig har været en indtjeningsmæssig succes.

»Vi vil ikke være med til at betale for den første bølge af konsolidering af branchen i Tyskland. Det kan de tyske banker passende gøre. Det er alligevel dem, der har lånt bryggerierne penge, selv om de stort set ingen indtjening har haft i de seneste 10 år. Når konsolideringen er begyndt at komme på plads, kan vi komme på banen,« lyder det fra Nils Smedegaard Andersen.

www.jp.dk

Se alle nyhederne