HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Døjer med våde marker

Skrevet d. 19 August 2002
Stadig større landbrugsarealer i Danmark bliver jævnligt oversvømmet. Flere steder er situationen så alvorlig, at landmændene efterhånden opgiver at dyrke jorden.

Problemet skyldes, at det regner stadig mere. De store mængder nedbør kan ikke komme væk, fordi mange vandløb får lov at gro til af miljøhensyn. Samtidig synker store landbrugsarealer ganske langsomt på grund af årtiers dræning.

Disse forhold forværres gradvist, og på betydelige landbrugsarealer er smertegrænsen ved at være overskredet: Stadig oftere må landmændene evakuere køerne fra oversvømmede græsmarker, og på de dyrkede arealer går dele af høsten tabt eller må sås om.

Ønske om analyse
»Oversvømmelserne er desværre blevet værre og hyppigere de seneste år. Vi får stadig flere henvendelser fra landmænd, der gang på gang får deres marker oversvømmet. Tilsyneladende kan de danske vandløb ikke aflede de stigende mængder nedbør. Derfor har vi brug for en grundlæggende analyse af vandløbenes kapacitet,« siger Gert Karkov, viceformand i Landboforeningerne. Han mener, at der mange steder kan være brug for at bygge diger eller grave vandløbene bredere. Gert Karkov vil bede om miljøministerens hjælp til at analysere og løse problemet.

Der er flere årsager til, at landmænd i de lavtliggende egne af Danmark stadig oftere må iføre sig waders, når de skal besigtige markerne. Dels regner det mere - mængden af nedbør er øget med 15 pct. i forhold til perioden 1930 - 1960.

»Samtidig bliver stadig større arealer asfalteret og kloakeret. Vandet løber altså langt hurtigere ud i vandløbene, som har fået mindre kapacitet. Både fordi de over årtier er blevet rettet ud, men også fordi i dag foretager en mere forsigtig oprensning af planter i vandløbene for at skåne miljøet,« fortæller sektionsleder Lars Svendsen, Danmarks Miljøundersøgelser, DMU.

Hydrolog Niels Bering Ovesen, DMU, fortæller, at problemet med oversvømmelser er blevet forværret i store dele af landet.

»Effekten forstærkes af, at landbrugsjorden langs vandløbene synker med helt op til en meter, fordi landmændene dræner den,« siger Niels Bering Ovesen. De gigantiske landbrugsmaskiner, der anvendes på moderne landbrug, trykker jorden yderligere sammen.

Langs Alling Å på Djursland er landmændene ved at opgive omkring 900 hektar landbrugsjord på grund af de tilbagevendende oversvømmelser.

www.jp.dk

Se alle nyhederne