HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Fjerkræfolk kræver erstatning

Skrevet d. 23 August 2002
Fjerkræproducenter er fortørnede over myndigheder, som var 43 dage om at stille diagnosen Newcastle Disease. De vil rejse erstatningssag. Veterinærinstitut undskylder sig med mangel på mistanke, men vil overveje at lave om på rutine.

Vrede fjerkræproducenter er parate til at anlægge erstatningssager mod Danmarks Veterinærinstitut, DVI, og Fjerkræklinikken.

Producenterne er rasende over, at dyrlæger og eksperter fra de to institutioner var 43 dage om at stille diagnosen Newcastle Disease.

I løbet af de 43 dage nåede smitten at sprede sig ud over store dele af landet, hvor den stadig påfører hele branchen gigantiske tab.

Særlig hårdt ramt er producenter med bedrifter i de såkaldte tre-kilometer-zoner. Producenterne ligger i nærheden af smittede besætninger og har derfor fået deres besætninger aflivet, selv om de ikke direkte er ramt af smitten.

Denne gruppe af producenter får erstatning for de aflivede dyr, men hænger selv på hele driftstabet.

»Og det vil jeg simpelthen ikke finde mig i. Nogen må have ansvaret for, at det tog 43 dage at stille diagnosen. I løbet af de 43 dage fik min nabo leveret smittede høns fra en besætning, der blev undersøgt af både folk fra Fjerkræklinikken og på laboratorierne ved DVI. De kunne ikke finde ud af, hvad der var galt, og da min nabo begyndte at sende syge høns ned til dem, kunne han heller ikke få et svar,« fortæller landmand Hans Østergaard.

Tabte 600.000 kr.
Han har almindeligvis 85.000 slagtekyllinger gående i sine stalde, men de er nu blevet aflivet, og staldene ligger tomme hen. For det viste sig, at naboens høns led af den frygtede fjerkræsygdom Newcastle Disease. Af sikkerhedshensyn blev også Hans Østergaards kyllinger aflivet, og staldene kommer til at stå tomme de næste seks måneder. Først til den tid er rengøringen hos naboen fuldendt og sikkerhedszonen ophævet.

»Mit driftstab bliver 600.000 kr., og jeg vil rejse en erstatningssag for at få betalt den regning. DVI og Fjerkræklinikken må diskutere, hvor ansvaret skal placeres. Men jeg vil have mine penge. For det er et pilråddent og usikkert system, der er skyld i, at smitten overhovedet fik lov at komme herud,« mener Hans Østergaard.

Jens Peter Rønholt, formand for Fjerkræraadet, understreger, at forløbet nu skal undersøges til bunds.

»Er der sket ansvarspådragende forsømmelser, må vi hjælpe vores medlemmer med at få erstatning. Men vi ved ikke endnu, om der kan placeres et klart ansvar,« understreger Jens Peter Rønholt.

Grotesk forløb
Martin Merrild, formand for Dansk Erhvervsfjerkræ, betegner forløbet som grotesk. »Fjerkræklinikken er helt afhængig af DVI, som er de eneste i landet, der kan og må stille diagnosen. Det er uhyggeligt og besynderligt, at det skulle tage så lang tid at stille diagnosen. Det har fået vanvittige konsekvenser for hele branchen, at sygdommen fik lov at brede sig, og derfor skal vi have en meget grundig redegørelse for, hvad der er sket«.

Martin Merrild understreger, at hvis der er begået fejl af myndighederne, forventer han, at de også vil betale de tab, som fejlene har forårsaget ude hos landmændene.

www.jp.dk

Se alle nyhederne