HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Danmarks naturligste mælk

Skrevet d. 25 Juli 2004
Irma og Thise Mejeri lancerer nu Danmarks mest unikke mælk. Leveret fra gården Bjørnsholm med smag og fedtindhold lige som da den forlod koen På det danske mælkemarked er det en enestående nyhed. Men i virkeligheden handler det om at gå tilbage til basis. Den naturlige mælkesmag leveret lige fra Jens og Lene Christensens 85 sortbrogede køer på det økologiske landbrug Bjørnsholm i Øster Grønning i Nordjylland. Bjørnsholm Gårdmælk kan fra i dag købes i alle Irmas butikker. Den nye økologiske mælk giver forbrugerne muligheden for at sætte navn på den landmand, der har leveret mælken og opleve mælk, som den egentlig smager. - Vi er meget spændte på at se, hvordan forbrugerne tager imod den nye mælk. Det er jo helt enkelt, men alligevel meget anderledes end den mælk, der ellers bliver solgt herhjemme, siger varechef i Irma, Ghita Christiansen. I Danmark standardiseres al drikkemælk, sådan at de enkelte mælketyper får et på forhånd fastsat fedtindhold. Det gør man ved hjælp af mejeriets centrifuge. Bjørnsholm Gårdmælk bliver derimod ikke centrifugeret, men får lov at beholde det naturlige fedtindhold, som kommer fra koen. Det betyder, at smagen ikke altid vil være den samme. Fedtindholdet i mælk svinger nemlig med årstiden, blandt andet fordi køernes foder skifter med årstiderne. Bjørnsholm Gårdmælk er udviklet i et tæt samarbejde mellem Thise Mejeri og Irma. Jens og Lene Christensen, der leverer mælken, har været andelshavere i Thise siden 2000. Jens Christensen er fjerde generation på slægtsgården Bjørnholm, og på kartonerne kan man både se billeder fra gården og læse mere om parret. Mælken fra Bjørnsholm bliver kun pasteuriseret. Selvom mælken fra de sortbrogede køer har det lavest mulige naturlige fedtindhold, skal kartonerne rystes godt, da mælkefedtet flyder ovenpå. Udover at blive drukket som almindelig sødmælk, er Bjørnsholm Gårdmælk også meget velegnet sammen med jordbær, i kaffen og i madlavning. Jens og Lene Christensens køer laver 1800 liter mælk om dagen, så på grund af det begrænsede udbud fås mælken kun i Irmas butikker og enkelte udvalgte forretninger i nærheden af Thise mejeri i Salling.

Se alle nyhederne