HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

En million liter solsikkeolie på afveje

Skrevet d. 28 August 2002
52 containere med iransk madolie til palæstinensiske FN-flygtninge er strandet i en israelsk havn. Det har hidtil kostet FN tre millioner kroner i havne- og lagerafgifter.

Jerusalem
52 containere fyldt med sammenlagt godt og vel én million liter solsikkeolie - tænkt som humanitær hjælp til FN-flygtninge i de af Israel besatte områder - har i snart tre måneder været tilbageholdt af de israelske myndigheder i havnebyen Ashdod.

Regningen for havne- og lagerafgifter nærmer sig 400.000 dollars (tre mio. kr.) for FN's flygtningeorganisation UNWRA, og for hver dag stiger tallet med 3742 dollars (28.000 kr.).

Problemet er, at solsikkeolien stammer fra Iran. Madolien blev indkøbt af UNWRA's kontor i Jordans hovedstad, Amman, efter en international tilbudskonkurrence, en såkaldt tender, i Hong Kong. Tanken var ikke at støtte Iran økonomisk, men at følge UNWRA's princip om at bruge de internationale donorers penge til at købe »bedst mulige kvalitet til bedst mulige pris«, som Sami Mshasha, pressetalsmand for UNWRA på Vestbredden, udtrykker det.

Israels fjende
Israel finder princippet dybt problematisk. For at afhjælpe den humanitære situation på Vestbredden og i Gaza køber FN ind hos et land, som er åbent fjendtligt over for Israel, og som ikke anerkender Israels ret til at eksistere. »Israelsk lov forbyder adgang for varer fra lande, der er fjendtlige over for Israel, deriblandt Iran,« siger udenrigsministeriets talsmand, Yaffa Ben-Ari, til Jyllands-Posten.

Hun pointerer, at Israel allerede har »gjort en god indsats« ved at tillade indholdet af 25 containere - med knap en halv million liter iransk solsikkeolie - at blive fordelt blandt FN-flygtninge i de besatte områder, skønt dette reelt er strid med israelsk lov. Om og i givet fald hvornår de resterende 52 containere bliver frigivet, kan hun ikke svare på.

»Det er vanskeligt for os. Vi vil gerne hjælpe af humanitære årsager, men det står i strid med israelsk lov,« siger Yaffa Ben-Ari.

Immunitet
UNWRA henviser til, at man i et »værtsland« som Israel har diplomatisk immunitet og således ret til at indføre de varer, som er nødvendige for at fuldføre missionen. »Vi har ret til at modtage donationer og købe ind, fra hvem vi vil. Madolie fra Iran er ikke på nogen måde omfattet af internationale sanktioner,« fastslår Sami Mshasha fra UNWRA.

www.jp.dk

Se alle nyhederne