HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

GMO-afgrøder i EU snart

Skrevet d. 11 September 2002
Den blokering, der de seneste fire år har stået i vejen for genmodificerede afgrøder på de europæiske marker, skal fjernes.

Den utvetydige udmelding kom tirsdag fra EU's forbrugerkommissær David Byrne på et pressemøde efter EU's uformelle landbrugsministermøde i Nyborg.

Blokerende mindretal
Siden 1998 har et blokerende mindretal på seks lande - deriblandt Danmark - bremset for alle nye godkendelser af GMO-afgrøder.

Landene meldte dengang ud, at de ikke ville ophæve blokeringen, før der kom stramme EU-regler for sporing og mærkning af GMO i fødevarer og foderstoffer.

To forordninger omkring mærkning og sporing er lige nu under behandling i EU-systemet, og David Byrne sigter skråsikkert mod, at EU er nået til enighed om dem allerede til oktober. Dermed er vejen banet for en ophævelse.

Videnskabeligt grundlag
»Vi kan ikke leve med det moratorium for evigt. Der foreligger nu et videnskabeligt grundlag, der påviser, at GMO i fødevarer ikke udgør nogen sundhedsfare for forbrugerne. Samtidig er vi i vores lovgivningsarbejde med sporing og mærkning af GMO ved at nå til det punkt, hvor forbrugerne har sikkerhed for information og beskyttelse«, sagde David Byrne.

Han tilføjede, at det er på høje tid, at forbrugerne får mulighed for at vælge GMO fra eller til.

»Hvorvidt man ønsker GMO eller ej er altså ikke længere et sundhedsspørgsmål - men et forbrugervalg«, sagde han.

Fischer Boel ulden
Den danske fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) ønskede ikke at give et klokkeklart svar på, om hun støtter op om David Byrnes markante udmelding.

Hun henviste derimod efter pressemødet til hans gentagne bemærkning om, at moratoriet er »ulovligt«.

»Hvis vi lovgivningsmæssigt ikke kan opretholde moratoriet, kan vi jo råbe og skrige lige så meget, vi vil. Det er derfor vigtigt, at vi har en national handlingsplan klar, som sikrer, at der ikke sker en sammenblanding af GMO- og konventionelle afgrøder på markerne, hvis moratoriet bliver ophævet«, sagde ministeren.

Hastværk
Hun nedsatte i august en arbejdsgruppe, der skal komme med et oplæg til, hvordan der sikres sameksistens mellem marker med GMO-afgrøder og eksempelvis økologiske.

Arbejdsgruppen skal have en rapport færdig allerede ved årets udgang, og hastværket vidner om, at det allerede nu er den danske regerings klare intention, at de danske marker i fremtiden også være grobund for gensplejsede afgrøder.

Både David Byrnes og Mariann Fischer Boels udmeldinger bekymrer landets økologiske landmænd.

Ingen kender konsekvenserne
»Ingen ved med sikkerhed, hvilke sundhedsmæssige eller biologiske konskvenser GMO har. Derfor er det også kritisabelt, hvis det slippes ud i naturen, før vi har mere viden - og meget stramme regler for GMO-afgrøder. Hvis vi ikke har det, så elimineres forbrugervalget jo også, fordi vi ikke sikrer, at forbrugerne har et reelt GMO-frit valg med de økologiske varer«, siger direktør Paul Holmbeck fra Økologisk Landsforening.

Han betvivler, at den form for beviser kan fremskaffes inden nytår.

www.pol.dk

Se alle nyhederne