HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Dansk sejr i madsminkesag

Skrevet d. 24 Marts 2003
EF-Domstolen giver Danmark ret til at fastholde strengere regler for indholdet af nitrit og nitrat i fødevarer end i de andre EU-lande. Dommen er en stor sejr for såvel forbrugere som fødevaresikkerheden, siger fødevareministeren. Sagens udfald bifaldes af Forbrugerrådet og flere ministre, som ønsker sagen fulgt op. EF-Domstolen gav i går helt uventet Danmark ret til at fastholde egne grænseværdier for brugen af konserveringsmidlerne nitrit og nitrat i fødevarer.

Danmark får dermed lov til at have strengere regler end resten af EU. Dommen, der er kulminationen på den såkaldte madsminkesag, er et stort nederlag for EU-Kommissionen, der har betegnet det danske forbud som ulovligt, men fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) er godt tilfreds.

– Det er virkelig dejligt, at det lykkedes at få den trukket hjem, og det er virkelig en sejr for forbrugerne og fødevaresikkerheden. Med dommen har vi fået knæsat princippet om, at vi kan bruge miljøgarantien, hvis der er sundheds- eller miljømæssige problemer, siger Mariann Fischer Boel til Politiken.

I Forbrugerrådet hilses den nye dom velkommen. Ifølge bromatolog Gitte Gross bør alle danskere være glade for sagens udfald. Hun påpeger, at man bør overveje at gøre de danske grænseværdier for nitrit og nitrat til standarder for alle lande i EU. Det bakkes op af fødevareministeren, som vil tage initiativ til at ændre reglerne ved næste møde med ministerkollegaerne.

SF´s fødevareordfører, Jørn Jespersen, vil indkalde fødevareministeren i samråd, og er parat til at følge sagen op.

– Dommen lægger et indlysende pres på EU-Kommission for at revidere direktivet. Det er ingen begrundelse, for at grækere og tyskere skal udsættes for kræftfremkaldende stoffer, som danskerne undgår. Vi vil også bede ministeren undersøge, om der er andre områder, hvor Danmark nu kan opretholde højere standarder – og overveje en prøvesag om muligheden for at indføre nye regler på højere niveau end EU´s fælleskrav, siger han til Information.

Danmark fik dog ikke medhold i, at vi kan opretholde særlige grænseværdier for sulfitter i fødevarer. Såvel nitrit, nitrat og sulfitter tilsættes for at fødevarerne kan holde sig bedre. Sulfitter kan dog i større mængder skade mave-tarmkanalen og kan give alvorlige allergiske problemer hos astmatikere. Nitrater og nitritter tilsættes for at hæmme bakterievækst, så man blandt andet undgår den frygtede pølseforgiftning, men de danner desuden nitrosaminer, som er kræftfremkaldende.

Kilde Madogsundhed.dk

Se alle nyhederne