HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Kritikken hagler ned over fedmeforsker

Skrevet d. 3 Februar 2003
Fedmeforskeren Arne Astrup rammes af kritik fra alle sider. Han beskyldes af førende læger for at have vildledt befolkningen med oplysninger om, at sukker ikke feder. Samtidig er han stærkt kritiseret for sit tætte samarbejde med industrien. Ernæringsforskeren Arne Astrup befinder sig fortsat i et enormt stormvejr.

Astrup er netop gået af som formand for Ernæringsrådet, og kritikken hagler ned fra alle sider. I en pressemeddelelse placerer en lang række fremtrædende læger og forskere sig på sundhedsordfører Jørgen Winthers (V) side i fejden med Arne Astrup. Blandt andet speciallæge Knut Flytlie, radiolægen Carsten Vagn- Hansen og psykiater Birgit Pettersson har skrevet under på, at Arne Astrup har vildledt befolkningen med oplysninger om, at sukker ikke virker fedende.

– Han har på trods af rigelig dokumentation på området samt egne forskningsresultater vedholdende informeret politikere, sundhedsmyndigheder og befolkningen om, at sukker ikke feder. Det har haft ulykkelige konsekvenser og har ført til, at mange danskere er blevet tilsvarende overvægtige som følge af denne misinformation, står der ifølge Jyllands-Posten i pressemeddelelsen.

At Arne Astrups fedme/sukker-undersøgelse blev forsinket af en barselsorlov, er ikke en forklaring som Astrups kollega, ernæringsforsker og professor i biokemi dr.med. Bjørn Quistorff accepterer. Det er det rene vrøvl, siger han ifølge Ekstra Bladet, der også undrer sig over, at Astrup i går udelukkede Ernæringsrådets to vagthunde fra et krisemøde med kollegaerne. De to embedsmænd er formelt udpeget af fødevareministeren som observatører og deltager normalt i møderne, men i går fik de besked på at blive væk.

Fedmeforskeren er ligeledes kritiseret for sit samarbejde med industrien. Danisco-koncernen indrømmer nu, at de har betalt Arne Astrup for at skrive artikler og brochurer om sukker, hvilket Astrup fortryder i dag. Han beskyldes også for at have for tætte relationer til den multinationale koncern Nutripharma, der er et af verden førende firmaer for designermad. Arne Astrup modtager 1.000 kr. hver gang han deltager i møder med firmaets Advisory Board, oplyser Ekstra Bladet.

Til trods for stormvejret sælger Arne Astrups slankemidler fortsat forrygende.

Kilder: Helle Tougaard, Jyllands-Posten (31.1.03), 1. sektion, s. 5., Torben Bagge, Ekstra Bladet (31.1.03), s. 10., 22. og 23.

Nyhed fra www.madogsundhed.dk

Se alle nyhederne