HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Få ulovlige pesticidrester i dansk mad

Skrevet d. 14 September 2004
Fødevaredirektoratet har netop udgivet sin årlige rapport om fund af pesticidrester i mad på det danske marked 2003. Der blev ikke fundet rester over grænseværdierne i hverken korn, kød, forarbejdede fødevarer eller babymad. I prøverne af frugt og grøntsager blev der fundet rester af pesticider over grænseværdien i 3 pct. af prøverne, men overskridelserne var så små, at de ikke udgør nogen sundhedsfare. Undersøgelsen omfattede også prøver af økologiske madvarer. Her var der enkelte fund af rester fra pesticider, der ikke må bruges ved dyrkning af økologiske afgrøder. Der blev også fundet rester af stråforkorter i én udenlandsk dyrket kornprøve med en deklaration om at være dyrket uden brug af stråforkortere. "Generelt set kan vi være meget godt tilfredse med resultatet, men det er klart, at forbrugerne skal kunne stole på, at økologiske produkter er dyrket uden brug af ulovlige pesticider, og at kornprodukter, der reklamerer med at være lavet af korn uden stråforkorter, også er det," siger familie- og forbrugerminister Henriette Kjær. Fødevaredirektoratets undersøgelser for pesticidrester fungerer både som en kontrol af, at varerne er i orden, men også som en overvågning af, hvor udsatte danskerne er for rester af pesticider. Grænseværdierne for rester af pesticider er fastsat med en stor sikkerhedsmargen, så der skal store overskridelser til, før de udgør en sundhedsfare. Fødevaredirektoratet undersøger hvert år prøver af frugt og grøntsager, korn og kød for rester af pesticider. Hvilke madvarer og hvor mange prøver af de enkelte madvarer, der undersøges, planlægges dels ud fra store undersøgelser af danskernes madvaner, dels ud fra tidligere undersøgelser af pesticidrester i maden. På den måde sikres, at der tages flest prøver af de ting, danskerne spiser mest af, og hvor pesticidresterne plejer at findes. Det betyder, at undersøgelserne er forskellige fra år til år, og derfor kan de heller ikke umiddelbart sammenlignes. Overordnet set er der dog ikke noget, der tyder på væsentlige ændringer mht. pesticidrester i den danske kost i forhold til tidligere år.

Se alle nyhederne