HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

UHT går sin sejrsgang i Europa

Skrevet d. 26 Januar 2004
Danmark har fortsat verdens friskeste mælk - trods Arlas lancering af den ikke helt så friske Danmælk, som skal tage konkurrencen op med billige importprodukter. Af Karsten Himmelstrup I det øvrige Europa er den langtidsholdbare UHT-mælk i kraftig fremmarch, og salget er blevet fordoblet over de sidste 30 år og omfatter nu halvdelen af markedet. UHT står for Ultra Høj Temperatur, og under behandlingen på mejeriet opvarmes den til 135 grader i mindst ét sekund. Når frisk mælk pasteuriseres, opvarmes den til 72 grader i 15 sekunder. UHT-mælken kan opbevares i op til 11 måneder - og vel at mærke ikke nødvendigvis på køl. Dermed er den let at producere og distribuere og kan sælges billigere end frisk mælk. I Tyskland, Holland og Belgien er salget af UHT-mælk øget markant. I Tyskland er to ud af tre solgte liter mælk UHT, og i Belgien dominerer den totalt. UHT-land Det samme gør UHT-mælk i Frankrig, hvor det ofte kan være svært at finde frisk mælk i selv de største kølemontre i supermarkederne, men hvor paller med mælk til gengæld er stablet op i garagerne i privaten. Statskonsulent Peter Baumann fra den danske ambassade i Paris oplyser, at der i Frankrig produceres 3.875.000 ton mælk årligt. Heraf er 3.500.000 ton UHT-mælk: - Man kan se franskmændene køre store portioner mælk hjem fra supermarkederne hver weekend, fortæller Peter Baumann.

Se alle nyhederne