HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Stop slankemafiaen!

Skrevet d. 28 Marts 2002
Man kan godt være fed og sund på samme tid – hvis sundhedsvæsnet altså giver én lov til at være det, skriver formanden for Sylfiderne i Politiken i dag.

De seneste dage har fedme været temaet i en lang række avisartikler og tv-indslag. Ernæringseksperter og fedmeforskere har været på banen med budskabet om, at fedme er direkte årsag til udviklingen af diverse sygdomme. Sådanne konklusioner er imidlertid subjektive, skriver Elsebeth Søs Hansen, formand for foreningen Sylfiderne, i Politikens kronik i dag.

”Det er nemlig på ingen måde bevist, at fedmen forårsager sygdomme som f.eks. type-2 diabetes, hjerte-kar-sygdomme, kræft eller nogen andre sygdomme. Alt, hvad man kan se er, at der blandt overvægtige/fede er flere, der udvikler visse sygdomme, end blandt såkaldt normalvægtige”, skriver Elsebeth Søs Hansen, der forklarer, at motion, stress, kost og andre faktorer er tæt korrelerede, og det er vanskeligt at sige, hvilken der er den afgørende.

Formanden for Sylfiderne raser over, at man har brugt de subjektive konklusioner til at synliggøre en befolkningsgruppe, som man har defineret udelukkende på baggrund af deres vægt og kropsstørrelse.

”Samtidig er det en yderst alvorlig sag at anbefale mennesker målrettet at slanke sig, for undersøgelser viser, at mennesker, der har en yoyo-vægt, har markant større risici for udvikling af sygdomme som f.eks. type-2 diabetes, hjerte-kar-sygdomme, kræft, galdesten, m.v. end overvægtige, der ikke har slanket sig.”, skriver Elsebeth Søs Hansen.

Motion kan forebygge og reducere symptomer på en række fedmerelaterede sygdomme. Man kan altså godt være fed og sund på samme tid, konkluderer Elsebeth Søs Hansen.

Kilde: Politiken (27.3.), 2. sektion, s. 7.

Nyhed fra www.madogsundhed.dk

Se alle nyhederne