HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

For meget dioxin i østersøsild

Skrevet d. 5 Marts 2004
Fødevaredirektoratet har sammen med Danmarks Fødevare- og Veterinærforskning konstateret indhold af dioxin over grænseværdien i 3 prøver af sild fanget i farvandet øst for Bornholm. Der er ikke tidligere konstateret overskridelse af dioxingrænseværdien i fisk fanget i danske farvande. Der er undersøgt i alt 7 sildeprøver fra Østersøen og Bælthavet. Heraf overskrider 3 af prøverne grænseværdien, som for fisk er på 4 pg WHO-PCDD/F-TEQ/g vådvægt. Måleenheden WHO-PCDD/F-TEQ/g er udtryk for sum af dioxiner og furaner udtrykt i forhold til deres respektive giftighed. De tre prøver lå på henholdsvis 4,9, 7,3 og 7,8. Det skal understreges, at der ikke vil være nogen fare ved i lejlighedsvis at indtage fisk med et indhold af dioxin som i de pågældende sild. Dette skyldes, at grænseværdierne er fastsat med en sikkerhedsmargen og at grænseværdier tager udgangspunkt i, hvor meget man efter en videnskabelig vurdering kan indtage af et stof hver dag livet igennem uden risiko. Mindre overskridelser af grænseværdien i kortere perioder er derfor uden sundhedsmæssig betydning. Fødevaredirektoratet finder ikke, at man på baggrund af de fundne overskridelser har tilstrækkeligt datagrundlag til at vurdere forureningssituationen i Østersøen. På baggrund af analyser af 72 prøver af sild og laks fanget i Østersøen vil Fødevaredirektoratet foretage en samlet sundhedsmæssig vurdering af situationen vedr. de fede fisk i Østersøen. Analyseresultaterne forventes at foreligge om ca. 2 måneder. Fødevaredirektoratet finder ikke, at der på grundlag af de den konkrete sag er basis for at revidere kostrådene om at spise 200-300 gr. fisk om ugen vekslende mellem magre og fede fisk.

Se alle nyhederne