HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Slagterier sælger kasseret kød

Skrevet d. 22 April 2004
Kød, der er blevet afvist i vores nabolande på grund af salmonella, bliver hentet retur til Danmark og sælges til forbrugere herhjemme. Producenterne henviser til, at de blot følger levnedsmiddellovgivningen. Svenskere, nordmænd og finner tør ikke spise det. Men danskerne har intet valg. Råt svine- og kyllingekød, der afvises i vores nabolande på grund af salmonella, hentes tilbage til Danmark af producenterne og sælges til danske forbrugere. Fødevareeksperter finder det moralsk uansvarligt, men salmonellatrafikken er lovlig, understreger Fødevaredirektoratet, der forvalter den danske fødevarelov. TV-avisen har søgt aktindsigt i samtlige genindførsler af fødevarer i 2003. Heraf fremgår det blandt andet, at fjerkræsslagteriet Rose Poultry i september i fjor eksporterede ti ton kyllingebryst til Sverige til en værdi af cirka en halv million kroner. Kødet blev afvist af de svenske myndigheder, fordi der i stikprøver af kødet blev fundet salmonella. Partiet blev derfor hentet tilbage til Danmark, hvor det nu venter på at blive solgt i danske supermarkeder. »Vi følger jo bare lovgivningen« »Vi følger jo bare lovgivningen«, siger Arne Jensen, salgschef i Rose Poultry. Men er det moralsk forsvarligt at sælge et parti kød, som I ved indeholder salmonella? »Faktisk synes jeg, at det ville være etisk forkert at destruere ti ton godt kød. Vi slagter 130 millioner kyllinger i Danmark, og under én procent testes salmonellapositiv i stikprøverne. I det kød, der importeres fra udenlandske producenter, er man helt oppe på 18 procent«, siger Arne Jensen. Også Danish Crown har taget kød retur. Blandt andet har slagteriet genindført over 45 ton svinekød, der blev afvist i Sverige. Slagteriet oplyser, at kødet ikke er blevet solgt til danske forbrugere, men sendt videre til Tyskland, Storbritannien og Grækenland. Informationschef Gudrun Andreasen vil dog ikke afvise, at det i princippet også kunne være solgt herhjemme. »Vi følger lovgivningen. I øvrigt ville det være fuldstændig vanvittigt at destruere kød, som har helt samme standard som det øvrige kød, vi sælger i Danmark - og som i øvrigt har et væsentligt lavere salmonellaniveau end kød fra andre lande«, siger Gudrun Andreasen.

Se alle nyhederne