HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Danskerne kasserer 500.000 tons mad

Skrevet d. 10 Maj 2004
Tre pakker bacon, fire peberfrugter i en pakke og to kilo gulerødder. Vores indkøb af mad er ofte meget større, end vi har brug for - og så ryger halvdelen af det hele senere i skraldespanden. Hvert år smider vi næsten 500.000 tons mad ud, fordi vi har købt for stort ind. En rapport fra Miljøstyrelsen viser, at vi smider næsten 500.000 ton mad ud om året. En familie kasserer i gennemsnit fire kilo mad om ugen - ofte grøntsager, der er blevet slatne og runkne, eller pålæg, som man kun nåede at bruge et par skiver af, før det blev for gammelt. Jo mindre en hustand er, jo mere mad bliver der i gennemsnit smidt i skraldespanden En hustand med én person smider gennemsnitligt 2,46 kg vegetabilsk og animalsk affald ud om ugen. En hustand med fire personer smider gennemsnitligt 5,53 kg vegetabilsk og animalsk affald ud om ugen. Tager man et gennemsnit af samtlige hustande i landet, smides der 4,24 kg vegetabilsk og animalsk affald ud pr. uge. Kilde: Miljøstyrelsen Men madspildet kan sagtens blive mindre - ved hjælp af bedre planlægning, fortæller Claus Petersen fra miljørådgivningsfirmaet Econet. Det gælder om at danne sig et overblik over familiens gøremål i en længere periode - for eksempel en uge frem - og så købe ind efter en plan. Og det er vigtigt at tage hensyn til travle dage, hvor det skal være let at tilberede aftensmaden. - Man kan også planlægge at spise rester en dag, for hvis maden bare bliver opbevaret ordentligt, kan den sagtens være lige så lækker dagen efter, siger Gitte Laub Hansen, der er ernærings-ekspert i Forbrugernes Hus. Og så er der en ekstra gevinst ved at planlægge madlavningen en uge frem, tilføjer hun: - Det giver mere ro og mindre stress i løbet af ugen

Se alle nyhederne