HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i opskrifter

Kategorier

 Brunch
 Brød
 Desserter
 Drikke
 Etnisk
 Fedtfattigt
 Fisk & skaldyr
 Fjerkræ
 Forførende mad
 Forretter
 Glutenfri
 Hovedretter
 Julemad
 Kager
 Klassikere
 Kød
 Lam
 Mad for børn (let at lave...
 Picnic
 Påske
 Ris og pasta
 Salater
 Saucer & dressinger
 Supper
 Tilbehør
 Vegetar
 Vildtretter

Gravad laks

Skrevet d. 2 August 2001
Ingredienser
0,5 tsk Hvide peberkorn
2 spsk Sukker
0,5 kg Laksefileter med skind
2 håndfuld Dild
1 spsk Groft salt

Fremgangsmåde
1. Find først en passende form til fisken - fx en gratinform eller en flad skål. Knus peberkornene i morteren eller så groft som muligt i peberkværnen. Bland med det grove salt og sukkeret.
2. Mærk laksefileterne efter med fingerspidserne. Træk ben ud med en pincet. Drys salt, sukker og peberblanding på begge sider af fileten. En af fileterne lægges så med skindet nedad i formen.
3. Skyl dilden kort, ryst den tør og hak den fint. To trediedele af dilden fordeles på laksefileten i formen, så på den anden, der også allerede er krydret og ligger med skindet opad. Drys resten af dilden over.
4. Læg sølvpapir hen over laksen i formen. Læg et træbræt hen over for at give tyngde - bedst med et par konservesdåser ovenpå. Sæt det i køleskabet, og lad det stå der i 2 dage. Hver dag vendes laksen 1-2 gange i formen, så begge sider prøver at ligge nederst og trække godt i marinaden.
5. Det var så det! Det sværeste ved hele processen er faktisk at skære det ud og servere det. Hvis man har en rigtig laksekniv, kan man være lykkelige - på grund af den lange, smalle og elastiske klinge, som man kan lave supertynde skiver med. Men man kan naturligvis også klare sig med en anden, så lang og skarp kniv som muligt.
6. Tag fileterne op af marinaden og lad dem dryppe af. Læg dem på et skærebræt med skindsiden nedad. Den lange kniv skal næsten lægges vandret an til snittet og føres parallelt fladt med fisken.